fredag 16 juli 2010

Aftonbladets iskalla förljugenhet

"Nya Moderaternas iskalla förljugenhet", skrev Aftonbladets Helle Klein med anledning av Aftonbladets publicering av de obekräftade uppgifterna om Sven Otto Littorin. Men det verkar nu som att hon själv kan få äta upp orden. För mer och mer förefaller "Littoringate" förvandlas till "Aftonbladetgate".

De senaste dagarnas uppgifter om att Sven Otto Littorin faktiskt vid ett flertal tillfällen försökt dementera Aftonbladets uppgifter innan de gick i tryck är en riktig skamfläck för skvallertidningen. Det erbjöds till och med en skriftlig dementi från ministern. Lena Mellins svepskäl att "vi inte talar genom ombud" är därför rakt igenom skitsnack. Vad hade tidningen sagt om Littorin framställt samma krav, det vill säga att få bemöta anklagelserna dirket från förstahandskällan "Anna" och inte genom "ombudet" Aftonbladet?

Personligen är jag övertygad om att Aftonbladet hade publicerat nyheten oavsett om Littorin förnekat eller ej - det är en allt för "snaskig nyhet" att släppa. I synnerhet om man betänker hur Aftonbladets ledarsidor genom klassiskt dirty campaigning utnyttjat nyheten för att smutskasta Littorin, Reinfeldt och Alliansregeringen, trots att ord står mot ord. Det politiska syftet bakom publiceringen är lika uppenbart som förkastligt.

Att dessutom ett antal bloggar på vänsterkanten hakar på i smutskastningskarusellen med stundtals riktigt grova inlägg är högst beklagligt. Vart tog snacket om en ren valrörelse vägen?

Aftonbladet har nu två alternativ. Antingen så presenterar man konkreta bevis för att man faktiskt hade fog att publicera anklagelserna. Eller så får man göra sig beredd på en förtalsprocess som troligtvis kommer medföra att Lena Mellin avgår och att Aftonbladet tvingas be om ursäkt samt erlägga ett saftigt skadestånd till Littorin.

5 kommentarer:

 1. Kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Lena Mellin och Helle Klein står där med byxorna nere.! Det är ingen vacker syn!

  SvaraRadera
 2. Klokt skrivet. Samma ämne behandlar jag här:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.5665094

  SvaraRadera
 3. Vet inte... Skulle nog inte vilja se varken Klein eller Melin utan byxor.

  Men skämt åtsido - det här måste vara första gången en tidning inte nöjt sig med information via ett ombud som en pressekreterare (som har till jobb att sköta kontakterna med pressen). Min gissning är att AB just nu försöker förmå "Anna" att gå ut i rampljuset för att göra historien mer trolig trots att alla bevis består av uppgifter som är lätta att komma över och elektroniska dokument är lätta att förfalska.

  SvaraRadera
 4. Man kan ju även fråga sig vad nu Anna har att tjäna på detta.. att 4 år efter gå ut med ett scoop.
  Höjer förmodligen ingen persons anseende, om nu Anna har bytt liv vilket vi kan hoppas luktar det... pengar
  att man betalt någon ett runt belopp för att komma med en snaskig historia // Håkan

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentarer alla fyra.

  SvaraRadera