tisdag 15 juni 2010

Sex punkter för ekonomisk härdsmälta

Vänsteroppositionen presenterar idag på DN-debatt sin politik för jobben. Det är egentligen inga nyheter. Det är samma gamla beprövade och overksamma vänsterpolitik som vanligt.

Retoriken går också igen. Den ekonomiska krisen verkar inte existera i vänsterns värld, klasskampen är överordnat allt annat, och de anser sig fortfarande ha mer rätt till dina och mina pengar än vad vi har själva.

Jag tänker inte viga detta inlägg åt att kommentera de sex punkter som vänsteroppositionen idag presenterat. Det har andra redan gjort på ett föredömligt sätt. Jag tänker istället skriva något om det som vänsteroppositionen inte presenterar. Nämligen hur alla dessa löften som de numera i ren desperation slänger ur sig så gott som dagligdags.

Miljonärerna brukar, enligt vänsterns matematik, vara de som ska stå för fiolerna. Trist bara att vi inte har nog många miljonärer för att kunna leva på dem i mer än en vecka - om vi beskattade dem till 100 procent alltså. Näst på tur blir väl alla de förmögna som har en pengabinge under huset som staten kan nalla ur. Inte så många sådana heller nej - men då kan de ju alltid låna på huset. Kvar har vi vanliga löntagare - men det talar vi givetvis tyst om.

Företagen ska däremot få skattesänkningar, lovar vänsteroppositionen. Det är är i sig märkligt eftersom halva DN-artikeln vigs åt att förklara att några skattesänkningar minsann inte ger några jobb, men det kanske är skillnad när det gäller företag - ja, och fotbollsspelare också. Fast, nej, räknar man ihop alla aviserade skattehöjningar så blir det istället ett minus i företagens balansräkning. Surt sa räven.

Genom att lova mer av allt åt alla utan att ta hänsyn till budgettak eller dynamiska effekter visar vänsteroppositionen med all önskvärd tydlighet vad det är för oansvarig ekonomisk politik som man har för avsikt att föra. Det är ett vänsterexperiment som historiskt sett pekar åt ett enda håll: Grekland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar