tisdag 25 maj 2010

Lars Ohly som utrikesminister

Nu är det officiellt. Mona Sahlin har kapitulerat rakt av för Vänsterpartiets utrikespolitik. I ett gemensamt utspel kräver vänsteroppositionen att USA ska slå till fullskalig reträtt i hela världen. I rapporten Sveriges relationer med världens länder (s. 20) skriver de följande:

"En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser."

Det är Vänsterpartiets utrikespolitik i ett nötskal. Miljöpartiet har nog inga problem med att ansluta sig till Lars Ohlys korståg mot USA. De lever ju sedan länge i den, visserligen romantiska, villfarelsen att vi inte behöver något försvar över huvud taget. Men för Socialdemokraterna innebär detta en radikal kursändring. Under Perssons tid låg fokus istället på att samarbetet med USA skulle utvecklas. Men vid Sahlin vid rodret är det alltså fritt fram för Lars Ohly att diktera villkoren för svensk utrikespolitik.

Detta är tyvärr inget utspel som man kan skratta bort. Det är en politik som får allvarliga konsekvenser för såväl Sverige som hela världen. Det är det yttersta beviset på att vänsteroppositionen inte är lämpade att styra riket.

Det vänsteroppositionen föreslår innebär bland annat att
  • vi skulle få se en upprustningskapplöpning som saknar motstycke i historien
  • antalet kärnvapenmissiler i världen skulle öka
  • situationen på koreahalvön skulle urarta med följden att sannolikheten för ett tredje världskrig skulle vara överhängande

Jag tror inte att Lars Ohly blir utrikesminister. Men det spelar ingen roll längre. Han har redan lyckats binda Socialdemokraterna vid löftet att driva en vänsterpartistisk utrikespolitik.

------

Andra som bloggat: Sanna Rayman, Kent Persson, Johan Pettersson, Jonas Pettersson, Adam Cwejman, Magnus Andersson, Kommunisternas blogg, Tokmoderaten, Carl B Hamilton, Frihet är inte gratis, Niklas Frykman, Chefsingenjören, Gunnar Hökmark,

------

Update 25/5: Noterar att Röda Berget försöker släta över det hela och redogör för en helt egen konspirationsteori. Med tanke på partitillhörigheten förstår jag det. Problemet är att överenskommelsen är mycket tydlig på denna punkt. Problemet är att Socialdemokraterna har förbundit sig att driva Vänsterpartiets utrikespolitik. Problemet är att Mona Sahlin troligtvis anser att det är en rimlig uppoffring för att komma ett steg närmare statsministerposten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar