måndag 24 maj 2010

Krisen i Grekland borde avskräcka oss från vänsterexperiment

I en debattartikelGT:s ledarsida i förra veckan (endast i papperstidningen, men du kan läsa den genom att klicka på bilden till höger) konstaterar Anders Flanking att samma mekanismer som drev Grekland in i en ekonomisk härdsmälta nu också har föreslagits på Vänsterpartiets kongress:


"Den ekonomiska krisen i Grekland bygger i grund och botten på att staten har haft för stora utgifter i förhållande till sina intäkter. Man har haft en regering som har lovat guld och gröna skogar, men som inte har brytt sig om att statsskulden bara växer.


Vissa anställda i Grekland har exempelvis fått fjorton månadslöner för tolv månaders arbete. Vänsterpartiet vill i samma anda att alla ska få betalt för åtta timmars arbete när man bara jobbat sex timmar, ett långt mer kostsamt förslag än det grekiska.


Ett annat problem som Grekland dragits med är att det inte varit nog attraktivt att arbeta, exempelvis kunde statligt anställda gå i pension före 55 års ålder. I samma anda vill Vänsterpartiet genom att höja taket i A-kassan och ta bort karensdagen för både A-kassa och sjukförsäkring öka ersättningen till de som inte arbetar.


Ett tredje allvarligt problem för Greklands offentliga finanser var att en betydande del av ekonomin fanns i den svarta sektorn. I samma anda vill Vänsterpartiet avskaffa såväl RUT som ROT och återförvisa ett stort antal av de arbetstillfällen som dessa avdrag skapat till den svarta sektorn."Det som gör det hela än mer otäckt är att Mona Sahlin glatt meddelar att hon känner sig som bland vänner när hon besöker Vänsterpartiets kongress. Hon tycker dessutom att besluten var ansvarsfulla. Och när Miljöpartiets kongress kort därefter fattar beslut som påminner om de vänsterpartistiska, ja då bävar man inför vad vi har att vänta med ett vänsterexperiment vid rodret. Man kan ju tycka att de borde ha lärt sig något av den situation som Grekland befinner sig i - men icke! "Ctrl + C, Ctrl + V, repeat and fade away."

1 kommentar:

 1. Detta kan hända här
  Finanskrisen har drabbat Grekland speciellt hårt och landet ,dvs deras skattebetalare ,har belastats med lån på många hundra miljarder .
  Detta måste betalas tillbaka och det är den vanliga skattebetalaren som får stå för notan.

  Pengarna har betalts till en för stor och överbetald offentlig sektor där ex statstjänstemän pensionerats vid 40 års ålder och till en massa ekonomiskt vansinniga projekt enbart syftande till att köpa röster

  Men vad har Grekland och dess skattebetalare med svensk ekonomi att göra ?
  Svar: Samma sak kan hända här.

  Mona Sahlin utlovar mångmiljardsatsningar till alla hon talar med och vill utöka den offenliga sektorn kraftigt och ge frikostiga bidrag
  till allt och alla och öka en redan alltför kostbar invandring.

  Detta kommer att försätta Sverige i Greklands situation för köpande av röster för pengar som du själv måste betala via din skattsedel och detta är endast för att hon själv skall komma till makten, hur det går för dig är oväsentligt, du är bara valboskap.

  Just nu leder hon i opponionsmätningen ,
  vem vill att samma sak skall hända här

  SvaraRadera