onsdag 19 maj 2010

Från värnplikt till frivillighet

Idag röstar riksdagen om en omläggning av försvarsmaktens personalförsörjning. Förslaget innebär att värnplikten vilandeförklaras i fredstid för att ersättas med frivillig rekrytering, och att såväl rekryteringen som den vilande värnplikten blir könsneutral. Jag tänker inte gå inte på några långrandiga detaljer (den som är intresserad kan med fördel läsa proposition 2009/10:160) utan konstaterar istället att det är en mycket eftertraktad liberal reform som nu får se dagens ljus.

Det är ett förlegat system att tvinga in ungdomar i försvarsmakten och det är ett stort resursslöseri att utbilda människor utan att sedan ta tillvara på deras färdigheter. Det nya systemet kommer öka kvalitén på utbildningen - eftersom den nu konkurrerar med andra val - och kommer dessutom att konstnadseffektivisera försvarsmaktens personalförsörjning. Win-win med andra ord.

Några som dock inte har begripit vad reformen handlar om är Alliansfritt Sverige. I sin notis i ämnet skriver de följande:

"Idag avskaffas värnplikten, skriver Dagens Nyheter, till förmån för anställda soldater. Effekten blir sämre och dyrare soldater, försämrad integration bland samhällsklasser och ett ojämnt fördelat ansvar för rikets försvar.

Privatiseringsivern skördar nya framgångar."


Eftersom Björn Fridén troligtvis själv inser att de första, mer substantiella, invändningarna inte håller, så drar han till med det ständigt återkommande skrämselargumentet från vänstersidan: "privatisering". Enligt Fridéns vokabulär är tydligen en reform som går från tvångsrekrytring till frivillighet i ett, fortfarande statligt, försvar att klassa som "privatiseringsiver". Vad ska man säga? Det var till och med billigt för att komma från Alliansfritt Sverige.

--------
I media: SvD, DN

Bloggat om detta: Tolgfors, Nina Larsson

2 kommentarer:

 1. Man kan ju också undrar varför frivilliga soldater skulle vara sämre än tvångsrekryterade, eller varför alliansfritt raddar upp en massa argument såsom "försämrad integration" men inte nämner försvarets uppgift, nämligen att försvara sverige? Tydligen anser vänstern att vårt försvar skall vara någon form av lekskola

  SvaraRadera
 2. Jepp, det känns onekligen som om invändningarna har tagits från någon form av standardformulär för kritik av alliansens politik.

  Dåligt - check
  Dyrt - check
  Klasskillnad - check
  Privatisering - check

  Trist bara att inget av argumenten har bäring. Som vanligt höll jag på att säga.

  SvaraRadera