onsdag 24 mars 2010

Vision 2020: Att väcka den tiger som sover

Centerpartiets europaparlamentariker Lena Ek skriver idag ett läsvärt inlägg på DN debatt. Ämnet är Vision 2020, EU:s nya tillväxt- och framstegsstrategi, för vilken Ek är parlamentets huvudförhandlare. Eks förslag handlar om att minska byråkratin och få EU att fokusera på rätt saker, på att motverka protektionism och stärka subsidiaritetsprincipen.

För många européer uppfattas EU-regleringar som alltför byråkratiska, komplicerade och dyra. Men genom dessa fyra viktiga reformer klargörs ansvarsfördelningen och tydliga steg tas för att skapa ett EU med medborgaren i centrum. EU blir en vassare union på de områden där medlemsstaterna har överlämnat beslutskompetens, men också en union där subsidiariteten gäller och där Bryssels makt är klart avgränsad.


Det är bra att Ek vågar ruska om lite i EU-maskinen. EU är ett fantastiskt projekt, men som tyvärr har tappat riktning under de senaste åren. Vi håller på att bli varvade av Asien, Afrika och Mellanöstern. Jonas Pettersson har skrivit mycket bra om detta. Det är hög tid att väcka den sovande tigern och se till att Europa inte blir avhängda. Potentialen finns, men fokus saknas. Kanske kan Eks bidrag var ett första steg på vägen?

Andra som bloggar: Johan Westerholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar