måndag 15 mars 2010

Monica Green (s) snurrar till det om incest

Dagens kanske mest märkliga utspel kommer från riksdagsledamoten Monica Green (s). Till Expressen säger hon att incest borde göras lagligt. Samtidigt skriver hon på sin blogg att rubriken till artikeln "leder tankarna fel" eftersom hon egentligen vill skärpa incestlagstiftningen.

Det där var riktigt snurrigt. Som jag läser artikeln är rubriken nämligen helt korrekt i förhållande till hennes citat:

"Vuxna människor får ha sex med vem de vill. Det är min uppfattning. Vuxna människor där båda tycker det är okej. Typ två 60-åriga syskon som tycker att det är rimligt. Då har jag ingen moralisk uppfattning om det och tycker inte att det ska vara olagligt."


På hennes blogg skriver hon däremot:

"Min moraliska pekpinne reagerar med ryggmärgen och säger att sex mellan syskon även fortsättningsvis ska vara förbjudet."


Notera särskilt det i sammanhanget centrala ordet "moral". Först "ingen moralisk uppfattning", och sedan "min moraliska pekpinne". Den (s)-märkta retoriken gör sig åter påmind. Det är (s)-politikers moraliska uppfattning som ska ligga till grund för vad du får och inte får göra - oavsett om det skadar någon annan eller ej. Jag undrar om det inte stundtals blir ensamt där uppe på deras piedestaler, där de sitter och hytter åt oss arma syndare med sina moraliska pekpinnar?

Det hela är egentligen en ganska bisarr historia. Om Green inte har sagt det citat jag klistrat in ovan är det väl inte rubriken på artikeln hon ska ge sig på, utan det faktum att Expressen har fabricerat ett uttalande. Men det verkar ju onekligen inte som det. Slutsatsen måste således vara att Green faktiskt har sagt att vuxna människor borde få ha sex med vem de vill.

Det leder oss osökt in på nästa fråga: Hur ser då Green på den svenska sexköpslagen? Borde inte rimligen även människor som inte är helsyskon i så fall ha rätt att ha sex med vem de vill under vilka villkor de vill? Här vill dock Greens gå längre än så: Hon kämpar nämligen för ett porrfritt Europa. Sug på den du. Moraliska pekpinnar, jo jag tackar ja.

Uppenbarligen är det så att Green gjorde ett populistiskt utspel i incestfrågan utan att riktigt ha tänkt över konsekvenserna. Hennes blogginlägg måste därmed betraktas som en dubbelpudel med volt: "Om jag anklagar Expressen för att luras och samtidigt vänder 180 grader på klacken genom att kräva en skärpt incestlagstiftning, är det nog ingen som tvekar på vad jag egentligen tycker."

Ingen fara Green. Budskapet gick hem. Din moraliska pekpinne ska även i fortsättningen vina över våra huvuden och avgöra vad människor får och inte får göra. Enkom baserat på dina "ryggmärgsreflexer" och subjektiva värderingar. Gott folk, vänligen rätta in er i de Socialdemokratiska leden. På vänsterfronten intet nytt.


---------------

Update: Jag blev uppmärksammad på att det finns en ljudfil i expressenartikeln där man hör Green säga det som citeras. Detta stärker min tes att Greens blogginlägg i själva verket är en "förtäckt pudel".

Update 2: Jag upptäckte även att Green har pratat i radio om detta. Där ställer hon den retoriska frågan "varför ska vi lägga oss i med moraliska pekpinnar" som argument för att legalisera incest. Väldigt märkligt eftersom hon på sin blogg använder samma argument för att behålla och förstärka förbudet mot incest. Detta blir bara mer och mer snurrigt Green...

Update 3: Märkte just att detta inlägg har blivit förärat en länk från SvD:s ledarblogg. Oväntat men uppiggande!

Update 4: Magnus Andersson bloggar också om Greens tidigare anspelningar på Freudianska felsägningar. "Den som nämnde't hon klämde't", eller hur är det man säger ;)

15 kommentarer:

 1. Har du sett att det ligger en ljudfil vid artikeln där man hör MG säga det som står i artikeln?

  SvaraRadera
 2. Anonym: Nej det hade jag faktiskt missat. Tack för tipset! Tyvärr fungerade inte uppspelningen när jag testade, men jag hittade däremot en ljudfil på SR.se. Vilken soppa Green har hamnat i....

  SvaraRadera
 3. Äkta sosse taktik. Ha ha ha

  SvaraRadera
 4. Monica Greens utspel är, allt som oftast, bisarra. :-)

  SvaraRadera
 5. Haha, ja men det var lite synd att hon inte stod fast vid sitt första ställningstagande. Det hade varit riktigt intressant att få diskutera gränsdragningen när sossarnas moraliska pekpinnar ska respektive inte ska vina :)

  SvaraRadera
 6. Moraliska pekpinnar viner i alla partier, även centern där man bl.a. skall övervakas till lydnad. Men roligt var det i alla fall och duktigt av Green att kunna vända i luften. Är hon månne släkt med Åke Green? Skulle inte förvåna mig...

  SvaraRadera
 7. Anonym: Visst är det så, även om de moraliska pekpinnarna är olika långa och styva i de olika partierna.

  Däremot finns det krafter inom exempelvis Centerpartiet som vill kapa så många pekpinnar som möjligt. Det gör det inte i exempelvis Socialdemokraterna. De har istället startat en helt egen pekpinnefabrik.

  Sedan vet jag inte riktigt om jag håller med om att FRA kan klassas som pekpinnepolitik i den bemärkelsen jag avser ovan, även om lagstiftningen är problematisk ur andra aspekter.

  SvaraRadera
 8. Om ni inte gillar dessa principer så erbjuder vi dom här... typ

  SvaraRadera
 9. Anonym 18:07: Vad är det för principer du syftar på och vem är det som erbjuder dem? Lite svårt att veta när avsändaren är anonym...

  SvaraRadera
 10. Som sagt, olika politiker har olika långa, och olika hårda moraliska pekpinnar, som de sedan applicerar ofta, mycket, hårt och länge på sina undersåtar.

  SvaraRadera
 11. Greens har gjort räkmackekarriär rakt in i ett stolptskottsparti?

  SvaraRadera
 12. hjälp! skall hon leda mig in i ljus framtid?

  SvaraRadera
 13. Läste artikeln i Expressen.
  Hon ville ha ett undantag för sex mellan far och dotter. Övriga relationer såsom mor och son, syskon emellan, morfar och dotterdotter ska vara lagliga. Men just far och dotter ska fortsätta vara olagligt.

  Jag vill höra mer av henne! Green for president!

  SvaraRadera
 14. Håkan Liljeberg23 april 2010 06:06

  Jättekonstigt! Vilken väljargrupp vill sossarna nu lyckliggöra. Folk som vill ha incest? Har SAP gjort en väljarundersökning där man kommit fram till att var tionde SAP-väljare är incestbenägen. Och nu skall alltså lyckliga syskon springa mot varandra i motljus i slowmotion till musik från "Triumfens ögonblick"? Hurra, äntligen har SAP gett oss möjlighet till syskonsex! Om SAP bestämmer det så går solen ner i öster tror dem. Sossarna är inte kloka, men har ingen sjukdomsinsikt..

  SvaraRadera
 15. Håkan Liljeberg23 april 2010 06:27

  Allting är tillåtet om SAP säger så. "Egentligen borde det vara tillåtet att råna en bank om man behöver lite pengar". Med SAP vid rodret så kommer vårt förhållande till vår omvärld att försämras. S lever nämligen inte i kontakt med verkligheten eftersom man fortfarande tillämpar det sovjetiska nomenklaturatänkandet. Människor som tillhör rörelsen kan inte ha fel eftersom definitionen på en fin människa är just att den har en socialdemokratisk världsuppfattning enligt sossarna. Och om man är en solidarisk och ädel människa som ju alla sossar är ähummm så har man lite mer rätt och tolkningsföreträde framför andra. Solidaritet innebär också att vi måste ta hit människor från andra länder och deras släktingar utan något som helst försörjningskrav. Sossar upplever alltmer att de inte lever i kontakt med verkligheten, och att verkligheten inte stämmer med deras "verklighet" och därför får man för sig att man måste säga något sånt här. För oss framstår det som sjukt, för sossarna som helt normalt i jämförelse med den förvrängda världsbild man lever i.

  SvaraRadera