tisdag 2 mars 2010

Aftonbladets journalistik når nya bottennivåer


I United Minds opinionsundersökning som presenteras idag noteras Centerpartiet på 3,9 %. Det är givetvis inte så kul. Vi har mycket riktigt en hel del att arbeta på för att komma ut bättre i media och bli tydligare i våra budskap.

Men å andra sidan säger mätningen faktiskt ingenting. Det finns svåra kvalitativa brister i mätningen. Längst ner i artikeln nämner också Aftonbladet att den inte är statistiskt säkerställd.

Ändå väljer
Aftonbladet att slå på den stora trumman. Med en tjusig bild försöker de sätta fingret på vems fel det är. Att Fredrick Federley (som förövrigt inte är minister, Aftonbladet - ni borde kanske fundera på att anställa en ny researcher) och Maud Olofsson återfinns som syndabockar är inte så konstigt. De brukar anklagas för både det ena och det andra av Aftonbladets skribenter. Men att Jonas Pettersson skulle kvala in i laget är verkligen märkligt.

Det är givetvis kul att Jonas uppmärksammas, och med tanke på att det är Aftonbladet som står för artikeln är denna mediaexponering snarast att beteckna som positiv. Men jag undrar hur Aftonbladets skribenter resonerade när de stoppade in Jonas i laget. Han står på 14:e plats på Centerpartiets lista för Stockholms stad. Även om han är en duktig politiker, som uppenbarligen har lyckats sticka ut i mediabruset, är det minst sagt overkill att ranka honom som en partiets frontfigurer. Återigen, Aftonbladet - en researcher vore kanske inte helt fel?

Det nästan mest tragikomiska i sammanhanget är ändå att Aftonbladet låter United Minds opinionschef, Carl Melin, uttala sig om undersökningen på ett sätt som påskiner att han skulle vara en "oberoende expert". "Till vardags" arbetar Melin som "opinionsanalytiker på den Socialdemokratiska partistyrelsen". Detta glömde naturligtvis Aftonbladet att nämna. Eller så hade de missat det? Det börjar bli lite tjatigt, men en researcher vore nog inte en dum idé, Aftonbladet?

En första hint kan ni få av mig helt gratis. I andra opinionsundersökningar, som inte genomförts av Socialdemokraternas partistyrelse, går Centerpartiet istället framåt. Låt oss se om ni kan producera en illustrerad artikel av det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar