fredag 26 februari 2010

Timvis avläsning ger konsumenterna makt över sin elräkningMaud Olofsson meddelade idag att regeringen har för avsikt att lägga en proposition som innebär att hushållen ska få tillgång till timsvis avläsning av sin elförbrukning. Idag gäller månadsvisa avläsningar, och för bara något år sedan avlästes mätarna endast på årlig basis.

Förslaget är klockrent. Det ger hushållen möjlighet att styra sin elkonsumtion efter fluktrationer i elpriserna, och ger därmed hushållen möjlighet att spara ganska mycket pengar på sin elräkning. Dessutom menar elmarknadsinspektionen att förslaget skulle stabilisera elförsörjningen.

En timsvis avläsning ger alltså människor möjlighet att behålla mer pengar i plånboken samtidigt som det bidrar till en omställning mot ett hållbart samhälle utan fossila energikällor. Det bästa av allt är att effekterna springer ur en åtgärd som ger mer makt över vardagen till den enskilde - utan tvång eller krav från staten. Du väljer själv hur du vill lägga upp din elkonsumtion och får betala därefter. Me like!

3 kommentarer:

 1. Ett i många delar bra förslag.

  Men du måste väl också hålla med om det egendomliga i att en regering som säger sig vilja "minska regelkrånget för företag", nu kräver detaljerad lagstifning på hur energiföretagen ska fakturera sina kunder?

  Det tycker i alla fall jag...

  SvaraRadera
 2. Jo det är ju en annan del av kråksången. Är inte så insatt i detaljerna om jag ska vara helt ärlig, men visst borde det rimligtvis kunna gå att lösa på ett någorlunda smidigt sätt? Naturligtvis borde reglerna tas fram i samråd med företagen för att göra det så smidigt som möjligt för dem att följa reglerna. Det ligger i allas intresse.

  Framförallt tycker jag att man som konsument ska ha möjlighet att påverka sin elräkning. Det ger människor mer makt över sin vardag. Jag anser nog att det väger tyngre i sammanhanget. Dagens system är ju faktiskt ganska märkligt. Det är som att handla mat efter schablonbelopp och hoppas att du inte lyckas pricka in just den timmen tomaterna kostar 50kr/kg.

  SvaraRadera
 3. Ja det är klart att det är för ett gott syfte man vill detaljreglera, men "the road to hell is paved with good intentions"...

  SvaraRadera