onsdag 24 februari 2010

Rätt vision, fel medel


Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmusen har en vision för sitt land: inom tio år ska Danmark finnas med på topp 10-listan över världens rikaste länder. Riktigt coolt utspel! Jag gillar visionära människor. Det vore kul om Fredrik Reinfeldt följde Lökkes exempel - han kanske rent av skulle utmana Danmark om vem som når dit först?


Att slå Danmark i ett välståndsrace borde nämligen inte bli så svårt. I alla fall inte om man kikar på den strategi Lökke har dragit upp för sin vision. Det talas visserligen om att Danmark ska bli ett frihetligt land och att det ska satsas på grundskolan och integration. Men Lökke förefaller inte vilja göra så mycket åt landets massiva skattetryck (Danmark tillsammans med Sverige toppar som bekant världsrankingen i skattetryck). Tvärtom. Skatterna på tobak och alkohol ska istället höjas.


Sverige har redan gjort en historisk välståndsresa. Från att 1870 ha varit ett av världens fattigaste länder, hade vi fram till 1970 Europas största BNP-tillväxt per capita. Sverige gick från ett av världens fattigaste länder till ett av världens rikaste. Uppryckningen hade sin grund i Johan August Gripenstedts liberala reformer. Det är nämligen när människor är fria från statens förtryck och när kapital tillåts flöda fritt som välstånd skapas. Tyvärr avstannade utvecklingen som en följd av Socialdemokraternas folkhemsbygge.


Om vi på allvar vill påbörja en resa mot 100 nya år av tillväxt måste vi därför tänka om. Staten måste låta människor så långt som möjligt få vara ifred och tillåtas ta ansvar över sina egna liv. Skatterna måste plattas till och sänkas till mer rimliga nivåer. Det måste helt enkelt bli gynnsamt att starta nya företag, attraktivt att investera i nya idéer och lönsamt att arbeta. Först då kan resan börja. Ett lägre skattetryck gynnar nämligen alla.


Så, lycka till Lökke! Din vision är lysande, men din strategi lämnar mycket att önska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar