onsdag 10 februari 2010

Populism är (mp):s röda trådJag har tidigare skrivit att Socialdemokraterna har blottlagt sin taktik inför valrörelsen: lögner och förtal. Nu i dagarna börjar även Miljöpartiets valtaktik klarna: populism!


Igår var språkröret Peter Eriksson snabbt som ögat ute och proklamerade att regeringen gör fel som stödjer SAS och att man istället borde sälja företaget. Idag tar Karin Svensson Smith över megafonen (ni vet, hon som i höstas ville göra om Sveriges europavägar till järnväg). I så väl SvT:s morgonsoffa som på brännpunkt talar hon sig varm för en omedelbar utförsäljning av SAS.


Detta är ett mycket intressant utspel av Miljöpartiet, eftersom de för bara några veckor sedan förbannade regeringen för att inte göra nog för att rädda SAAB. Ok, låt mig se om jag fattat detta rätt: Ni tycker att regeringen borde stödja (köpa?) ett privatägt företag, men ni tycker att det är fel att regeringen tar ägaransvar för ett företag som man, olyckligt nog, är ägare till? Oerhört konsekvent och ansvarsfull politik (mp)!


Som ett obstinat barn i trotsåldern skulle er givna paroll kunna vara "Vad än regeringen gör, vill vi göra tvärtom!" Den paradoxala effekten av ett sådant förhållningssätt kan sammanfattas i absurditeten: "Sälj SAS, köp SAAB!" Ansvarsfullt? Nej. Kostsamt? Ja.


Redan här luktar det populism lång väg. Men det blir värre (bättre?). I december 2008 gick (mp) ut med att man absolut inte borde satsa mer pengar på svensk bilindustri. "Gör inte om gamla bilmisstag" hette det då. Bara två månader sedan, februari 2009, vändes det tvärt på den gröna klacken. "Att stödja bilindustrin idag är nyckeln till morgondagens miljöbilssatsningar" var tydligen det nya mottot. Det är uppenbart att populism är den röda tråd (mp) hoppas kunna balansera sig in i regeringen på. Jag hoppas av hela mitt hjärta att den brister under vikten av deras spretiga åsikter!


Däremot är det mycket riktigt befängt att staten äger dylika företag. En utförsäljning av SAS bör ske snarast möjligt. Men just nu finns det tyvärr inte en marknad för en sådan panikförsäljning. Det skulle inte vara att värna våra skattepengar. Då är det nog klokt att vänta tills bolaget är säljbart, även om det tar enormt mycket emot att kasta in fler miljarder i detta extremt vanskötta bolag. Miljöpartiets utspel borde däremot avkrävas som löfte inför en framtida utförsäljning; detta för att minimera svängrummet för deras opinionskänsliga klackar.


Ty med risk för att vara efterklok kan man ganska krasst konstatera att SAS borde ha sålts för länge sedan - när det faktiskt fanns en marknad. Då satt Socialdemokraterna i regeringen, med stöd av just Miljöpartiet. Vart fanns kraven på en utförsäljning då..?


Exkurs: Andra som skrivit om den felaktiga jämförelsen med SAAB: Andreas Bjerke och Johan Hedin.

5 kommentarer:

 1. Du har helt rätt i din analys.

  SvaraRadera
 2. Jättebra skrivet!

  Jag tror inte att väljarna är så dumma att dom går på deras falskspel.

  Ut med det i media bara!

  :-)

  SvaraRadera
 3. Tack Frank!

  Förhoppningsvis kommer mp:s dubbelbottnade politik synas av media så att väljarna får nys om vad de har att göra med. Än så länge verkar det dock vara silkesvantar på när man granskar mp...

  SvaraRadera
 4. Jag har svarat dig här: http://baksteg.blogspot.com/2010/02/att-agera-ansvarsfullt-med-skattepengar.html

  Mvh
  Christian Valtersson
  Ledamot av Grön Ungdoms Förbundsstyrelse

  SvaraRadera