fredag 5 februari 2010

Ofrivillig (v)änsterflört med höginkomsttagare

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Ulla Andersson, kom i torsdags (28/1) med ett tillsynes typiskt vänsterutspel. En bonusskatt på 50% borde införas för att motverka de rörliga ersättningar som de avskyr så mycket! I ett pressmeddelande sade Andersson följande:

"Det är nu uppenbart att det krävs ytterligare åtgärder för att komma till rätta med bonuskarusellen. Storbrittannien har redan infört en bonusskatt och jag menar att Sverige borde följa efter. Mitt förslag är en bonusskatt på 50 procent. Vad tänker Mats Odell och Anders Borg göra åt saken?"


Men någonstans blev det fel. Vid en närmare granskning av förslaget visar det sig nämligen att Anderssons förslag istället innebär en sänkning av skattesatsen för personer med rörlig ersättning. Tomas Linnala på E24 förklarar på ett föredömligt sätt det som Andersson och vänstern inte tog med i beräkningen:

"Konsekvensen av Ulla Anderssons utspel skulle innebära sänkt skatt för de allra flesta som får bonus. I den del av finansvärlden som ofta åtnjuter bonus betalar merparten en högre skatt, nämligen 57 procents marginalskatt."


Linnala fortsätter:

"Det här är förmodligen den absolut mest uppskattade politiska signalen som den hårt kritiserade och påstått bonusfrossande finanseliten sett på många år. Förslaget är intressant också för högavlönade som idag inte har bonus. Genom att sänka lönen till en nivå där den högsta skattesatsen inte gäller och ta ut resten som bonus blir det en rejäl skattesänkning.

Det ska bli intressant att om Mats Odell och Anders Borg nappar på förslaget."Att de rödgrönas skattehöjarpolitik kan liknas vid rysk roulette visste vi alla om. Men detta är väl nästan att ta det lite väl långt..?

1 kommentar: