lördag 27 februari 2010

Låt Stockholm bli en levande stadVid Norra Station planeras det just nu ett antal nya fastigheter. Ritningen ovan, de så kallade Tors Torn, förefaller vara det förslag som är hetast i nuläget. Men det är inte alla som jublar.

Ett antal arkitekter och kulturhistoriker går på Brännpunkt till attack mot planerna. Av argumentationen att döma är det inte just Tors Torn de ogillar, utan höga byggnader i allmänhet.

"Med sin överdrivna höjd skulle de ödesdigert förändra flera av Stockholms internationellt mest berömda stadsvyer."

Borde inte Stockholm vara en stad för de som bor där, frågar jag mig. Borde inte en stad vara levande och utvecklas med dess invånare - inte vara ett gigantiskt museum över dåtidens människor. Stockholms stadsbild har förändrats kontinuerligt, ända sedan 1200-talet. Det är ett naturligt steg i takt med att staden utvecklas. Vad jag inte förstår är när alla dessa självutnämnda stadsbildskonservatorer anser att Stockholms stadsbild borde frysas. Idag? I morgon? För 800 år sedan? Vem skulle tjäna på det? Det internationella samfundet för stadsvyer?

Givetvis är även vänstergänget emot höga byggnader. Stockholms statsbild värderas tydligen högre än såväl människorna som bor i staden som möjligheten att bygga en hållbar stad.

För sanningen är den att Stockholm behöver växa. Trycket på bostäder i framförallt innerstan är enormt. För att Stockholm ska kunna växa så att fler företag och människor ska få plats i staden behöver vi bygga nytt. Då har vi två val. Antingen bygger vi en tät stad där man tillåter högre inslag - eller så bygger vi en utglesad och bilberoende stad. Och när vi nu ändå talar om stadsbilden så kan man ju också vända på steken: Personligen tycker jag att högre byggnader endast skulle berika den. Se bara på Turning Torso i Malmö.

Fler utkast
på tornen finns att beskåda här. Bilder på byggnader från San Fransisco, som onekligen förefaller ha inspirerat arkitekten, finns för den intresserade här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar