tisdag 2 februari 2010

Äntligen börjar (mp) granskas!Det går bra för Miljöpartiet just nu. En stor förklaring ligger nog i att många Socialdemokrater inte är helt bekväma med Sahlin som partiledare och därmed väljer att migrera till det enda parti på vänsterkanten man kan (det skulle nog krävas minst en Sahlin i kubik för att Vänsterpartiet med Lars Ohly i spetsen skulle kunna vara ett tänkbart alternativ). En annan förklaring ligger nog i att Miljöpartiet med stor framgång lyckats skaka av sig sin "flumstämpel". En tredje förklaring skulle kunna vara den friska fläkt som Wetterstrand är för partiet - ja till och med för hela det rödgröna gänget.

En helt annan förklaring, som allt för sällan dryftas, är att Miljöpartiet har blivit mediernas kelgris. Infopaqs kvartalsmätning från december förra året talar sitt tydliga språk. Jonas Pettersson har kommenterat rapporten på sin blogg.

Det glädjer mig därför att SvD:s ledarsida idag gör en insats på detta område. P J Anders Linder skriver:

"Ett av problemen med Miljöpartiet är deras dåliga miljöpolitik. Den bygger på överbud och önsketänkande och en fix idé om självspäkning som paradväg till det gröna paradiset. Om MP:s partiprogram sattes i verket skulle elpriserna skena, ekonomin sakta in och miljön ta stryk.


Ändå förblir MP märkvärdigt ogranskat. Många tycks utgå ifrån att ett parti som heter något med ”miljö” automatiskt måste ha den finaste miljöpolitiken. Under FN:s klimatmöte i Köpenhamn användes Maria Wetterstrand som oberoende expert av många medier. Bra eller dåligt förslag? Fråga MP!"
Han forsätter med att citera Sofia Arkelstens (m) text från den nysläppta antologin "Med blicken mot framtiden":"MP-linjen kan sammanfattas i de tre bokstäverna N-E-J: Nej till kärnkraft. Nej till utbyggd vattenkraft. Nej till investeringar i utlandet som del i klimatpolitiken och nej till att fånga in och lagra koldioxid. Nej till ny teknik och mer bioenergi från skogen.”Det är hög tid att Miljöpartiets politik sätts under lupp så att väljarna får upp ögonen för vårt alternativ. Miljöpartiet tror att lösningen ligger i backspegeln; Vi blickar istället framåt!

6 kommentarer:

 1. Apropå Jonas Pettersson och hans hunger på karriär (som jag menar är det enda som betyder något för honom): Vad säger du om följande inlägg?

  "tisdag 2 februari 2010
  Kul med Birgitta Ohlsson

  Jag ogillar Birgitta Ohlssons (FP) politik i stora stycken. Ett exempel är kvoteringen av föräldraförsäkringen. Men det är kul att hon blir ny EU-minister. Det visar att också de som sticker ut och rör om har chans att göra karriär ;-)"

  Nej, nej...han styrs ju verkligen av idealistiska tankegångar och inget av sin eventuella karriär? I rest my case...

  /Herr Jansson

  SvaraRadera
 2. Och vad i hela friden är det för fel på att vilja göra karriär? Det är väl bra om människor vill uppåt och framåt!

  Det är väl bättre att människor kan kombinera idealism och karriär än att de måste välja mellan det ena och det andra :-)

  SvaraRadera
 3. Jonas: Nej, det är inget fel i att vilja göra karriär, men jag anser att det är mycket problematiskt när karriären är det som är klart överordnat det andra, dvs när en politiker har karriären som prio 1, 2, 3, 4 och 5 och idealismen på 6:e plats. Finns tyvärr allt för många politiker i dagens Sverige som mer än gärna vänder kappan efter vinden bara det gynnar ens egna karriär. Personligen skulle jag vilja se riksdagsarvodet sänkt till ca 20k i månaden. Då skulle vi se vilka som verkligen drivs av ärliga ambtioner och vilka som drivs av profit och karriärshunger. Många tror dock att vi då bara skulle få "idioter" i riksdagen eftersom ingen vill jobba för en sån "skitlön" men då känns det ju som om min tes stämmer. Vad tror du?

  /Herr Jansson

  SvaraRadera
 4. Herr Jansson: Jag har inte för avsikt att spekulera kring Jonas Pettersson i en tråd som handlar om Miljöpartiet. Håll dig till ämnet tack!

  SvaraRadera
 5. Med tanke på att (mps)'s energipolitik - och då speciellt kärnkraftspolitiken - bygger på vanföreställningar, önskedrömmar, skräckpropaganda, dubbla bedömningsstandarder och att språkrören ljuger om forskningsläget (MW påstår fortfarande att vi inte har någon lösning på gång vad gäller restbränslet) så är det sämsta som kan hända (mp) just nu att ni blir granskade i sömmarna nu innan valet.

  SvaraRadera
 6. @Michael: Precis! Vanföreställningen som P J Anders Linder är inne på måste brytas. Mp är ett tillväxtfientligt parti som i sann vänsteranda lägger mer krut på att "bjuda över" i alla frågor än att leverera konkreta lösningar. Det går att kombinera tillväxt, ökad rörlighet och köttätande med ett ansvar för miljön och klimatet. Nu gäller det bara för oss att bli mycket tydligare med detta budskap.

  SvaraRadera