onsdag 27 januari 2010

SAAB replik: Tur att ingen lyssnade på Enroth och Sahlin

Idag borde egentligen vara en dag utan käbbel kring SAAB-frågan. Spyker har nu kommit överens med GM om ett köp av SAAB. Borde inte Socialdemokraterna vara glada? Visst, en viktig valfråga har försvunnit, men är det inte positivt att regeringen med Maud Olofsson i spetsen lyckades reda ut en situation som många bedömare sedan länge givit upp hoppet om?

Nej, förutsägbart nog fortsätter Socialdemokraterna febrilt sitt försök att göra SAAB till en valfråga. I Tomas Enroths pressmeddelande står följande att läsa:


"Det var tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson när hon sade att man skulle
tillverka annat än bilar i Trollhättan."

Vad Enroth förefaller helt har missat är att affären mellan Spyker och GM var långt ifrån given. Det enda rätta då är att planera för hur kompetensen och arbetskraften i Trollhättan ska kunna tillvaratas för det fall affären inte skulle gå i lås. Det gäller att vara beredd för alla olika alternativ - ett förhållningssätt som inte borde kritiseras, utan istället framhållas som regeringsduglighet.

Om nu Olofsson och regeringen har gjort allt vad de kan för att svartmåla svensk industri, vilket såväl Enroth som Aftonbladet vill låta påskina, hade väl Spyker knappast gått vidare med sina planer? Uppenbarligen har Olofsson och regeringen handlat rätt eftersom ett köp tillsist blev av. BT:s ledare är inne på samma spår och kritiserar med rätta Enroths cheap shot. Paul Ronge ger även Aftonbladets löpande rapportering i SAAB-affären en välförtjänad känga.

Den som vill spekulera i vad alternativet hade varit om Enroth och Sahlin hade fått bestämma uppmanas lyssna på följande ljudfil. Snacka om att döma ut SAAB på förhand och inte överväga andra alternativ. Snacka om att inte ta ansvar för dina och mina skattepengar. Å andra sidan är det väl inte en nyhet att Socialdemokraterna inte anser att det är just dina och mina pengar, utan en gottepåse som det står dem fritt att handskas med som de vill. Det sistnämnda verfieras allt för tydligt av Enroths pressmeddelande där han talar om att "regeringen har gått i borgen för SAAB". Med vems pengar, frågar jag mig...?

1 kommentar:

  1. Helt rätt! Fortsätter Mona S på det här viset, kan vi nog se fram emot ytterligare en blå mandatperiod! Än är det dock inte färdigt, bössan ska inte nedläggas innan den 19/9!

    Mats Ståhl

    SvaraRadera