måndag 25 januari 2010

SAAB-affären: Sahlin blev brädad av Spyker
Nu verkar det onekligen som att SAAB kommer få en ny ägare till slut. Stort grattis till Trollhättan och alla anställda på SAAB. Jag hoppas verkligen att detta är en lösning som gynnar SAAB och Trollhättan på lång sikt - även om det kommer att krävas en hel del effektivisering för att vända företagets långa trend av olönsamhet. En sak är klar: Ett statligt ägande hade varit till förfång för såväl SAAB som svenska skattebetalare och jag är gränslöst glad över att vi hade en näringsminister med kraft nog att hålla emot. Vad vänsterfalangens alternativ var vet vi alla...

En person som torde ta emot beskedet idag med blandade känslor är Socialdemokraternas Mona Sahlin. Absolut inte för att jag tror att hon missunnar de SAAB-anställda att affären blev av, utan för att hon och hennes hejdukar under dryga halvåret har använt SAAB som ett slagträ mot regeringen och framförallt Maud Olofsson.

Det vore ytterst klädsamt om Sahlin hade mod nog att be Olofsson om ursäkt för alla påhopp under denna period; påhopp som knappast varit SAAB-affären till gagn. Medan Olofsson och hennes medarbetare kämpat som bävrar för att möjliggöra en affär, har Sahlin & co gjort allt vad de kan för att strö salt i såren och underminera Olofssons arbete. Hur de tänkte att detta skulle hjälpa SAAB vete gudarna, men det kanske fanns andra underliggande motiv som skvalpade i skuggorna?

För hur var det nu med Sahlins mirakelkur för att rädda SAAB? Ville hon köpa företaget, eller inte...?

Andra bloggar om SAAB-affären: Per Ankersjö, Magnus Andersson, Johan Hedin


SAAB-affären i media: SvD SvD2 Ny Teknik Sydsvenskan AB AB2 AB3 DN GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar