tisdag 19 januari 2010

Afghanistan? Var god dröj. - Oppositionens gemensamma försvarspolitik, Del 2

De rödgröna släppte igår sin gemensamma försvarspolitiska plattform "En rättvis värld är möjlig" med anledning av Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Denna del 2 av min analys här på bloggen rör den just nu mest heta försvarspolitiska frågan i Sverige, nämligen det svenska deltagandet i den fredsbevarande styrkan i Afghanistan - en fråga som de rödgröna till varje pris vill undvika.

Det viktigaste beskedet var nog faktiskt att oppositionens inställning i Afghanistanfrågan fortfarande är status quo: (s) stödjer en fortsatt närvaro, (mp) vill ta hem samtliga svenska trupper snarast möjligt, medan (v) i sin protektionistiska anda aldrig ville skicka dit några svenska soldater över huvud taget. Detta innebär att oppositionen är helt oeniga i frågan om den idag viktigaste internationella insatsen. Hur Sahlin ska kunna reda ut denna soppa vete gudarna. En sak är dock klar: Ohly kommer inte vika en tum! Han har redan gjort klart att detta är en principfråga.

Är det alltså detta vi har att vänta oss av det rödgröna samarbetet även i fortsättningen? Om Ohly säger nej vågar inte Sahlin peka med hela handen. Hur ska det då bli med de rödgrönas skattehöjarpolitik där vi har ett spann på hela 20-55 miljarder i skattehöjningar mellan (s) och (v) förslag? Man får ju nästan hoppas att det istället blir (mp) som säger nej då eftersom de har föreslagit skattehöjningar på "bara" 17 miljarder... Hugah!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar