måndag 7 december 2009

Så löser vi den akuta bostadsbristen för ungdomar

Aftonbladet skrev i helgen om ett utspel från Centerpartiets helt lysande talesperson i ungdomsfrågor, Annie Johansson. Utspelet rörde den akuta bostadsbristen för unga. Även BT har snappat upp nyheten och skriver bra om det på sin ledare. Även Jonas Pettersson utvecklar frågan på sin blogg.

Situationen för ungdomarna på bostadsmarknaden är kritisk. I en tämligen färsk rapport från TCO/SUS konstateras det att dryg 40% av ungdomarna/unga vuxna saknar egen bostad. Omvandlat till siffror innebär detta att över 200 000 ungdomar saknar bostad. Särskilt påtaglig är bostadsbristen i storstäderna och studentstäderna. Där tvingas många nyinflyttade ungdomar att bo inneboende i villor och bostadsrätter till skyhöga ockerpriser.

När jag pluggade i Uppsala hade jag flera vänner som fixade sitt första boende på detta sätt. Flera av dem bodde också så i flera år innan de kunde hitta något eget. Eftersom boendet var svart stod de helt utanför det trygghetssystem som finns. En av mina vänner betalade till och med över 6000 kr/månad för ett litet rum i en bostadsrätt i Uppsala. Det är en ohållbar situation för en student som förväntas leva på drygt 7000 kr/månad, och som blir bestraffad om han eller hon jobbar extra.

Centerpartiets förslag går ut på att man ska få kunna hyra ut upp till halva sin bostad skattefritt. Idag får man hyra ut delar av sin bostad upp till 12000 kr/år - innan årsskiftet låg detta tak på 4000 kr/år. Uppenbarligen skapar detta system i kombination med den enorma bostadsbristen en marknad för ockerhyror på ungdomarnas bekostnad. Därför ger Centerpartiets förslag en lysande lösning för att råda bot på den akuta bostadsbristen.

För det första är detta en insats som ger effekt med en gång. Självklart är det inte en slutgiltig lösning på problemet; denna är nämligen självfallet att fler bostäder måste byggas. Men det tar tid. Innan dess måste vi se till att ungdomarna har någonstans att bo.

För det andra kostar förslaget nästan ingenting. Enligt Riksdagens utredningstjänst (RUT) inbringar skatten på hyresrätter i bostadshus omkring 300 milj kr/år. Det är en svindlande liten summa i sammanhanget, eftersom alternativa lösningar för att snabbt råda bot på problemet skulle kosta bra mycket mer.

För det tredje minskar vi otryggheten för och utnyttjandet av de ungdomar som idag tvingas till svarta inneboenden med ockerhyror till följd.

Högst oväntat kritiserar vänsterfalangen detta förslag. Såväl Alliansfrittsverige.nu som Ung vänster angriper förslaget. "Bygg fler hyresrätter" skanderar de. Snacka om att missa poängen. Självklart måste det byggas fler bostäder! Men vart hade ni tänkt stuva in de drygt 200 000 ungdomar som idag saknar bostad tills dess att hyresrätterna är byggda? Är det bättre att de bor inneboende svart för 6000 kr/månad i hyra? Den rödgröna sörjan är så måna om att kritisera alla förslag som allianspartierna lanserar att de glömmer bort de som just nu står utanför bostadsmarknaden.

Men för all del. Kasta era stenar ni, så löser vi problemet istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar