onsdag 4 november 2009

Avstampsjobb hjälper ungdomar in på arbetsmarknaden!

Igår lanserade Centerpartiets talesperson i ungdomsfrågor, Annie Johansson, ett förslag i Aftonbladet som går ut på att unga ska kunna erbjudas ett så kallat "avstampsjobb" mot 2/3 ingångslön under max 12 månader. Tanken med avstampsjobbet är att ungdomar som står utanför arbetsmarknaden ska kunna få in en fot genom att få den erfarenhet som i många fall behövs för att etablera sig på arbetsmarknaden. Hela rapporten finns att ladda hem här.

Förslaget har tagit skruv i media, och en livlig debatt har startat. Äntligen! Denna mycket viktiga fråga har än så länge inte fått den uppmärksamhet den förtjänar (se exempelvis denna rapport om kopplingen mellan arbetslöshet och ohälsa hos unga från Umeå Universitets Medicinska fakultet).

Nedan följer ett utdrag ur mediaflödet det senaste dygnet:

--> SR.se hade igår en kort blänkare om förslaget.
(Det är f.ö. mycket intressant hur Sveriges "opartiska" public service väljer att vinkla rapporteringen: "De lägre lönerna skulle hjälpa nyutbildade att komma in på arbetsmarknaden, tror Centerpartiet." Vaddå "tror"?! Till och med Aftonbladet är mer neutrala i sin rapportering, vilket säger en hel del om public services opartiskhet! Förlåt, det där var ett sidospår...)

--> SR.se lade även senare igår upp utdrag ur en intervju med Annie Johansson.
(Man kan också lyssna på hela intervjun här om man vill. För den nyfikne är detta ett hett tips eftersom Johansson på ett mycket pedagogiskt vis förklarar vad förslaget faktiskt syftar till.)

--> CUF:s Magnus Andersson debatterade imorse förslaget med Ung Vänsters Ida Gabrielsson i SvT:s Gomorron Sverige.
(Debatten börjar 2.20 in i klippet. Jag rekommenderar varmt att kika på debatten. Där framgår tydligt skillnaden mellan Centerpartiets inkluderande och Vänsterpartiets exkluderande ungdomspolitik.)

--> Metro kör idag avstampsjobb som sin huvudnyhet.
(På hemsidan finns även en undersökning om vad läsarna tycker om förslaget - gå in och rösta du med! Det tar bara 2 sek.)

Jag är stolt och glad över att Centerpartiet vågar visa vägen ur krisen med skarpa förslag och inte, som vänsterfalangen, hänge sig åt resultatlös retorik.

Förslaget om avstampsjobb är klockrent eftersom det ger ungdomar en möjlighet att skaffa sig den erfarenhet som behövs för att kunna få en "vanlig" anställning. I en sifo-undersökning för några år sedan svarade 59 % av arbetsgivarna att de värderade ett halvår på McDonalds mer än ett halvårs statskunskapsstudier. Detta pekar tydligt på vikten av erfarenhet för att vara anställningsbar i dagens exkluderande arbetsmarknad.

För att exemplifiera vad förslaget skulle i praktiken skulle leda till:

Hotell och Restaurangfackets nationella lägstalön för 19-åring är 14 818 kr/månad. Med avstampsjobb blir det en bruttolön på 9 879:-, vilket idag ger en nettolön i Stockholm på 8 390:-.

Detta är högre än vad man får ut i studiemedel, och dessutom helt fritt från återbetalning! De som i debatten gastar om att ungdomarna omöjligen kommer kunna leva på sin lön borde därför ta sig en funderare på följande: Varför förutsätter man att en student kan leva på en ännu lägre nivå i snitt i fyra år, med dessutom ännu högre levnadskostnader (kurslitteraturen stod för omkring en fjärdedel av mina levnadskostnader när jag var student), men att det är helt omöjligt för en ungdom i samma ålder att klara sig på ett avstampsjobb under ett år?

Faktum är således att avstampsjobbet ger ungdomar som idag står utanför arbetsmarknaden både en drägligare livssituation eftersom de får en helt acceptabel inkomst samtidigt som de får den erfarenhet som krävs för att kunna klättra vidare på arbetsmarknanden och således också i lönestegen!

Centerpartiet tar frågan på allvar och presenterar genomförbara och resultatinriktade förslag för att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden. Vi har lyft blicken bort från de tradiga retoriska fajterna; vi försöker göra något åt problemen istället för att peka finger och skylla ifrån oss. Vad gör den rödgröna sörjan?

3 kommentarer:

 1. "I en sifo-undersökning för några år sedan svarade 59 % av arbetsgivarna att de värderade ett halvår på McDonalds mer än ett halvårs statskunskapsstudier. Detta pekar tydligt på vikten av erfarenhet för att vara anställningsbar i dagens exkluderande arbetsmarknad."

  En annan slutsats som man skulle kunna dra av denna undersökning är att statskunskap är fel kurs att välja om man har en termins studiemedel till övers.

  SvaraRadera
 2. Andreas Johansson24 november 2009 17:25

  Hej Albin,
  intressant blogg. När det gäller just ungdomsarbetslösheten är jag beredd att hålla med de borgerliga partierna om att för lite gjorts. Men jag undrar varför ni inte löper linan ut och tar itu med turordningsreglerna och anställningsskyddet? 14 000 spänn verkar inte så dyrt för en nyanställd, snarare är kanske problemet att Sveriges arbetsplatser är fulla av äldre människor som som sänkt sina ambitionsnivåer på jobbet och samtidigt blockerar ungdomars tillträde till arbetsmarknaden, utifrån denna (falska) trygghet? Den danska flexicurity-modellen; skydda arbetaren, inte jobbet, kanske är en bättre lösning?

  /Andreas, gammal klasskamrat

  SvaraRadera
 3. Hej Andreas! Kul att du har hittat hit.

  Du har helt rätt i att LAS är ett stort problem. Om jag finge bestämma skulle den bort ögona böj, men tyvärr är denna modell så djupt rotad i det svenska sinnet att man nog måste gå varsamt fram. Den danska modellen är mycket riktigt väldigt intressant i sammanhanget, och är också något som vi kikar på.

  Jag kan stolt meddela att Centerpartiet faktiskt är det parti som länge drivit en reform av LAS.

  Senast igår var en av våra riksdagskandidater ute i svt-debatt i frågan:

  http://svt.se/2.35188/1.1782683/alternativet_till_las_ar_inte_vilda_vastern?lid=puff_1782918&lpos=lasmer

  På vår partistämma i våras fattade vi beslut om att driva en reform av LAS, så kallad "mini-LAS":

  http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2009/Forslag-om-Mini-LAS/

  Beslutet rönte uppmärksamhet i media, och prisades av bland andra SvD:s ledarskribenter:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_2842389.svd

  Så visst försöker vi även driva denna fråga! Sedan finns det naturligtvis inte någon åtgärd som ensamt löser problemen med ungdomsarbetslösheten. Det krävs flera kummulativa åtgärder på detta område. En kombination av reducerad LAS och avstampsjobb kanske vore en bra mix?

  Häng gärna kvar här och kommentera kommande inlägg! Det är kul med diskussioner!

  Allt gott,
  Albin

  SvaraRadera