söndag 25 oktober 2009

Nu sänker vi den statliga inkomstskatten!

DN och Expressen återger idag huvuddragen från Centerpartiets skattegrupp (hela dokumentet finns att läsa här). Det glädjer mig oerhört mycket att en sänkt statlig inkomstskatt med 5% återfinns i detta förslag. Äntligen!

Sverige har snart världens högsta marginalskatt. Det innebär otvivelaktigt nackdelar för ambitiösa och produktiva individer - men i lika stor grad för samhället i stort.

Om vi bortser från de ideologiska aspekterna en stund kan vi krasst konstatera att en hög marginalskatt placerar Sverige i ett väldigt ogynnsamt läge. En hög marginalskatt innebär bland annat att
* människor avstår från att jobba extra,
* de som väljer att göra karriär eller vidareutbilda sig bestraffas,
* det blir svårare för företag att locka till sig kompetenta medarbetare från utlandet,
* det blir svårare för företag att behålla kompetenta medarbetare från Sverige,
* servicemarknaden (hatverkare, hushållsnära tjänster etc) blir lidande, eftersom människor väljer att utföra dessa sysslor själva istället för att jobba lite extra och anlita någon istället.

Det är denna del vänsterfalangen alltid missar i sina beräkningar.

Skulle de bara räkna med dynamiska effekter så borde saken vara biff. För även om man från ett ideologiskt perspektiv vill bestraffa alla som väljer att arbetar hårt - för att det annars inte skulle överensstämma med deras definition av rättvisa - borde de kunna köpa argumentet att en sänkt marginalskatt faktiskt kan inbringa mer pengar till statskassan.

För att återgå till den ideologiska aspekten: Personligen anser jag att om vi nu ska ha ett skattefinansierat system (vilket man i teorin kan diskutera) så måste skatterna vara rättvisa. I ett sådant system finns det en inbyggd poäng med att de som tjänar mer också bidrar mer. Därför ska vi ha en (låg) skattesats som är lika för alla människor och som inte diskriminerar mellan olika inkomster. Detta uppnås genom ett system med en platt skatt.

Anledningen till att jag är emot en progressiv skatt (inklusive värnskatten) är att det varken är rättvist eller samhällsekonomiskt att en viss grupp människor ska beskattas mer än andra. Dessutom är det odemokratiskt att en majoritet ska få förtrycka en minoritet genom att tillämpa en större skattesats på dessa än på sig själva - ett klockrent majoritetsförtryck som konstigt nog fortfarande är tillåtet. Skulle vi acceptera ett omvänt system? Knappast!

Jag begriper inte att det fortfarande finns de som anse sig ha mer rätt att bestämma över andra människors pengar än vad de själva har.

Lyckligtvis finns det många som inser värdet i att Sverige rör sig mot en platt skatt - både bland politiker och i näringslivet. Centerpartiets skattegrupps förslag om att sänka den statliga inkomstskatten med 5% är ett litet steg i rätt riktning. Det är inte nog, men det är ett första steg. Och det är inte en dag för tidigt!

1 kommentar:

 1. Klockrent Albin!

  Statsskatten inbringar endast 40 miljarder vilket motsvarar mindre än 3 procent av de totala skatteintäkterna.

  Den hämmar människor att göra det bästa av sig själva.

  Frågan är vilket samhälle vi vill ha: ett där människor hålls tillbaka av avundsjuka och missunsamhet eller ett där kreativitet och ambition lyfter oss alla?

  Avskaffad statsskatt kommer att ge fantastiska dynamiska effekter!

  SvaraRadera