måndag 12 oktober 2009

Kan Kd leva som Hägglund lär? Upp till bevis!

Kristdemokraternas Göran Hägglund höll idag återigen ett riktigt vasst tal; denna gång inför kd:s partiarbetare. Hägglunds frihetliga anslag är minst sagt uppfriskande!

Hägglund börjar med en genomgång av Sveriges framgångsrecept på välfärd med sin start i 1800-talets Sverige - ett recept som bestod av lika stora mått avregleringar och personlig frihet; ett recept som kortfattat kan sammanfattas med liberalism. Därefter beskriver han den vänstervåg som kom att förändra Sverige till det land det är idag. Ett land med snart världens högsta skattetryck. Ett land där kollektivismen får gå före individens behov. Ett land där framgång möts med avundsjuka och avsmak. Ett land där Jante stortrivs! Hägglund summerar det hela på följande vis:

"[...] Det kom också ett Sverige där vänstern inte kunde se någon ände på staten. Staten sattes på tillväxt och göddes tills den växt till kolossalformat.

Under dess tyngd bröts det civila samhället och dess fria och frivilliga gemenskaper ned.

Mellan staten och medborgaren fanns nästan bara politikens tryck. Själva rättsstatens fördämningar började brista.

Det har gått så långt att vi har fått ett Sverige där medborgaren blivit undersåte gentemot makten. Makten var inte längre medborgarnas tjänare, så som sig bör i en demokrati.

Näringsfriheten trängdes undan för monopol och regleringar. Sanningen bestämdes av ett fåtal medier. [...]"


Hägglund avslutar med sin och kd:s vision för Sverige:

" [...] Man ska, på normal svenska, inom betydligt bredare ramar än idag, ha rätt att få bli lämnad ifred.

Vi ska samla det Sverige som ser det här som vi ser det. Och som vill ta Sverige dit vi vill.

Och det finns ingen tvekan om vart vi ska. Vi ska framåt till det Sverige där regleringar hålls till ett minimum och medborgare har råd att rå om sina liv av egen kraft.

Och vi ska ta med oss det Sverige där en samhällsgemenskap byggd på respekt, tillit och hederlighet höll oss samman, våra olikheter till trots."

Hägglunds tal är så mitt i prick att jag helst skulle vilja citera alltihopa, men det finns det tyvärr inte utrymme för. Hela talet finns dock att läsa här, och jag rekommenderar det verkligen en läsning!

Min vän och kollega Jonas Pettersson har länge talat om att det ligger ett framgångsrecept och pyr i det kd som Hägglund nu håller på att forma. Jag blir mer och mer övertygad om att han har rätt. Kd kan mycket väl bli nästa vals stora vinnare.

Men, det förutsätter att partiet börjar leva som de lär.

Kd:s alkoholpolitik är allt utom frihetlig, och när partiets förstanamn till Europaparalmentet, Ella Bohlin, gör ett europeiskt snusförbud till sin paradfråga - ja, då undrar man vart Hägglunds prat om att medborgarna ska ha rätt att bli lämnade ifred och ha möjlighet att rå om sina egna liv tagit vägen.

Hägglund kan uppenbarligen "talk the talk", men kan han "walk the walk"? Det återstår att se. Upp till bevis Hägglund!

1 kommentar:

  1. Albin, på allvar - varför står Kristdemokraterna kvar som KDs partinamn? VPK ändrade ju sitt när de började närma sig den seriösa politiska arenan. Tänkte bara att du kunde veta som för dig i maktens boning (jag måste bara tillägga att jag inte kan tycka att svensk politik är seriös när jag hör Maudan prata - den tantens mun kör utan ratt!).

    Håller dock med om att det finns mycket som bör ses i ett annat ljus än det gör idag (Sveriges förljugna historia är full av fortfarande närvarande spöken). Alkoholpolitiken, samt narkotikapiolitiken, i dagens Sverige har jag inte mycket för. Därmed kommer vi tillbaka till Ella - jag hoppas innerligt att hon inte blir ett av spökena i Sveriges politiska garderob!

    SvaraRadera