fredag 25 september 2009

Lena Ek tar tydlig ställning för ett fritt internet

På måndag (28:e) påbörjas i EU förlikningsarbetet med det så kallade "Telekompaketet" i Bryssel. Paketet är av särskilt intresse för Sverige eftersom Centerpartiets infrastrukturminister, Åsa Torstensson, ansvarar för förhandlingarna för ministerrådets räkning, men framför allt eftersom hela fem personer i den 27 man starka parlamentariska delegationen är svenskar. Det är mer än en sjättedel av hela förhandlingsteamet!

För Centerpartiet är det ännu större eftersom vi har representanter på båda sidor om förhandlingsbordet - Torstensson på ena sidan, och europaparlamentariker Lena Ek på andra. Ett bättre upplägg för ett gott reslutat i december kunde vi knappast ha!

Lena Ek skrev igår på sin blogg om hur hon ser på de röster som kräver att EU ska lagstifta om nätneutralitet. En sådan lagstiftning skulle innebära att avtalsfriheten mellan användare och operatörer (ISP:ar) skulle strypas. Ek tar tydlig ställning mot en sådan lagstiftning och framhåller istället den fria marknaden som garant för ett fritt internet.

Det är både extremt modigt och helt lysande av Ek att vara så tydlig i denna fråga inför förhandlingarna! På en fri marknad är det efterfrågan som styr utbudet. Om en leverantör skulle vara så urbota puckad att den begränsar applikationer eller åtkomst för sina användare så kommer ju de att byta till någon annan leverantör som erbjuder ett fritt internet. Det ligger alltså i leverantörernas intresse att inte begränsa tillgången till internet.

Telekommarkanden fungerar idag väl - det har både kommissionen och svenska PtS konstaterat. Problemet med den infrastruktur vi har på området - precis som all infrastruktur - är att den bygger på ett naturligt monopol: Alla leverantörer kan inte äga sitt eget nät. Det är därför viktigt att det finns ett stabilt regelverk som ser till att konkurrensen inte hämmas eftersom detta skulle äventyra den fria marknaden.

Det telekompaket som nu ligger på förhandlingsbordet innhåller många bra förbättringar på detta område, och tillsammans med EG:s konkurrensrätt är jag övertygad om att marknaden kommer att fungera friktionsfritt.

Jag vill ha ett fritt Internet - det tror jag att i princip alla vill. Därför är jag så stolt över Ek som vågar stå upp för sina liberala värderingar när så många skriker om överstatliga regleringar.

Internet som helhet har än så länge klarat sig väl från klåfingriga politiker (även om den franska regeringen helt tappat förståndet, vilket jag hoppas kommer straffa sig i nästa val). Låtom oss nu hoppas att det så förblir. Låt inte Internets frihet bero på välvilliga regeringar och byråkrater. Låt oss användare istället få bestämma hur vi vill ha det!

2 kommentarer:

  1. Bra av lena Ek! har hon partiet med sig?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Självklart har hon det, kolla själv in debattartikeln på newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/25/eu-ska-inte-reglera-innehallet-pa-natet

    SvaraRadera